Opptrening før og etter operasjoner

Ved å trene seg opp før en operasjon kan man redusere risikoen for komplikasjoner i forbindelse med inngrepet.

Prehabilitering

Ved å trene seg opp før en operasjon kan man redusere risikoen for komplikasjoner i forbindelse med inngrepet. Flere faktorer påvirker risikoen for komplikasjoner og pasienter med høyere risiko er vanligvis eldre, har flere sykdommer og kan være skrøpelig. Samlet sett begrenser disse kroppens evne til å takle den fysiske belastningen av en operasjon. Å gjennomgå større kirurgi har blitt sammenlignet med å løpe et maraton. I begge tilfellene er forberedelse avgjørende.

Prehabilitering har som mål å forbedre generell helse og fysikk før større kirurgi og samtidig styrke pasientens «fysiske reserve» for å bedre tåle belastningen under operasjonen.

Prehabilitering før rekonstruksjon av korsbånd

Målene med trening før rekonstruksjon av korsbånd tar sikte på å bedre de vanligste tidlige problemene etter en korsbåndskade: redusert bevegelighet, svakhet i muskulaturen på fremsiden av låret og instabilitet i kneet. I tillegg bør et prehabiliteringsprogram forbedre balansen og følelsen av å stole på kneet, noe som bidrar til å forebygge gjentatte skader eller belastningsskader på den motsatte siden etter rekonstruksjon. En prehabiliteringsperiode kan vare fra 4 uker til 3 måneder, dette avhenger av flere faktorer og blant annet av når kirurgen har vurdert det som mest hensiktsmessig å operere.

Rehabilitering

Fysioterapi kan avgjørende for å gjenvinne styrke og bevegelighet etter kirurgi, slik at man kan komme tilbake til tidligere funksjonsnivå. Fysioterapi kan også bidra til å redusere smerter og hevelse. De vanligste operasjonene å oppsøke fysioterapeut etter er:

  • rekonstruksjon av korsbånd
  • meniskoperasjoner
  • innsetting av hofte eller kneprotese
  • operasjon av bruddskader
  • sutur/sying av skuldersener
  • ryggoperasjoner

Når bør du starte fysioterapi etter kirurgi?

Tidspunktet for å begynne med fysioterapi etter en operasjon varierer i tråd med kirurgens anbefaling. Noen kan starte fysioterapi allerede dagen etter inngrepet, mens andre må vente i to til seks uker. Generelt sett, uansett når fysioterapien startet, vil de fleste pasientene etter seks måneder til ett år ha nådd omtrent samme nivå i rehabiliteringen.