Knesmerter

Kneskader er en av de vanligste idrettsskadene og en hyppig årsak til at folk oppsøker fysioterapeut. Knesmerter kan komme som en akutt skade, som følge av overbelastning over tid eller på grunn av slitasje i leddet.

Jo raskere årsaken til knesmerten avdekkes, jo raskere vil du være tilbake i aktivitet.

Symptomer

Ofte stivner kneet etter å ha sittet stille og man må ‘’gå seg i gang’’. Meniskskader kan være ledsaget av smerte mot innsiden av kneet og man kan oppleve at kneet låser seg eller svikter.

Skade på korsbånd eller sideleddbånd kan føre til instabilitet og en følelse av å ikke ha kontroll på kneet, samtidig som det gjør vondt. 

Når det gjelder artrose er morgenstivhet, hevelse og smerter ved belastning typiske symptomer og dette er for de fleste en aldersrelatert plage.  

For yngre mennesker er det mer vanlig med fremre knesmerter og aktiviteter som knebøy, hopping og løping i nedoverbakke gir oftest symptomer.  

Årsaker 

Knesmerter kan ha en rekke årsaker og noen av de vanligste årsakene til knesmerter inkluderer: 

 • Meniskskader 
 • Leddbåndsskader
 • Belastningsskader
 • Artrose
 • Bursitt/slimposebetennelse
 • Patellofemoralt smertesyndrom (fremre knesmerter)
 • Tendinose (seneslitasje)
 • Jumpers knee (belastningsskade i patellasenen)
 • Løperkne (overbelastning av senen på utsiden av kneet)
 • Baker’s cyste
 • Schlatters og Sinding-Larsen syndrom 

Vurdering 

En god undersøkelse inkluderer en grundig analyse av bevegeligheten og belastningsmønsteret til ankel, kne og hofteleddet. Det er ikke uvanlig at knesmertene har oppstått som følge av problemer i et annet ledd, og behandlingsopplegget vil tilpasses ut fra dette. Ved akutte skader forårsaket av et traume kan det rekvireres MR eller røntgen og ved mistanke om skade på sener, muskler, leddbånd, eller andre bløtdeler kan en ultralydundersøkelse kunne avdekke dette.

Behandling 

Ved en akutt skade skal kneet avlastes helt eller delvis. Man kan bruke is for smertelindring og en kompresjonsbandasje for å redusere hevelse. Det er avgjørende å avdekke årsaken til skaden for å kunne gi en presis og effektiv behandling. På Vollen Fysikalske jobber vi tverrfaglig med fysioterapeut, manuellterapeut og lege.

Belastningsskader trenger ofte en modifisering av aktivitet slik at man får ned irritasjonen. Det er vesentlig å avdekke muskulære ubalanser rundt hoften og i låret, feilstillinger i foten og korrigere å dette med øvelser, behandling og eventuelt såler. Ved kroniske seneplager brukes også trykkbølgebehandling. 

Førstevalget for behandling av artrose er trening, og dette kan kombineres med akupunktur eller annen smertelindrende behandling. I de tilfellene der artrosen har utviklet seg til å bli alvorlig og pasienten har store plager henvises det videre til en kirurg for vurdering av protese.