Plantar fascitt

Plantar fascitt er en irritasjon i bindevevssenen under foten som er festet i helbenet. Irritasjonen sitter i festet og gir smerter under helen. Bindevevssenen bidrar til optimal funksjon i foten i forbindelse med gange, og tilstanden kan være invalidiserende da de fleste daglige aktiviteter involverer føttene. Det er en tilstand som i de fleste tilfeller brenner ut av seg selv men det kan ta 6 måneder til 2 år. Fysikalsk behandling kan bidra til å korte ned denne tiden.

Symptomer

Typisk for plantar fascitt er førsteskrittssmerter – d.v.s. smerter under helen de første skrittene etter man står opp om morgenen, eller etter at man har sittet stille. Smertene er ofte stikkende under helen og kan forplante seg fremover under fotbuen, oppover i akilles og baksiden av leggen. Mange beskriver smerter mot utsiden av foten fordi man begynner å gå mer mot utsiden av foten for å avlaste helen. I noen tilfeller kan det være hevelse under helen.

Årsaker

Det er ikke alltid mulig å spore en direkte årsak men de vanligste årsakene er:

  • Overbelastning (for mye løping, gåing, hopping)
  • For rask økning i treningsmengde
  • Dårlige sko med lite demping
  • Overvekt
  • Diabetes
  • Stram leggmuskulatur
  • Helspore (utvekst på skjelettet på helbenet under foten)

Vurdering

En klinisk undersøkelse består av en grundig undersøkelse av fot, ankel, legg, kne og hofte. Ugunstige belastningsmønstre avdekkes ved å gjøre forskjellige funksjonelle tester og det kan også henvises videre for en sålevurdering.

En ultralydundersøkelse vil avdekke om det er plantar fascitt, rift i plantar fascien, helspore eller fettputebetennelse.

Behandling

Målet med behandlingen er å korte ned tiden man har smerter og å redusere smertenivået. Det vil bli gitt øvelser for å styrke muskulatur eller tøyninger for stram muskulatur og manuell behandling av fot og legg. Trykkbølgebehandling er for mange en effektiv behandling og gjøres i tillegg øvelser.

Taping av helen og plantar fascien kan gi god smertelindring og bidra til å øke aktivitetsnivået. En fysioterapeut vil i tillegg kunne gi råd om alternativ styrke og kondisjonstrening slik at man kan fortsette å trene under skadeperioden.