Skuldersmerter

Skuldersmerter er vanlig og forekommer blant ca. halvparten av befolkningen. Plagene kan oppstå som følge av overbelastning av muskler, sener og ledd, slitasje, betennelser eller akutte skader.

 

Symptomer

Det er mange ulike symptomer relatert til vonde skuldre og de vanligste er belastning over skulderhøyde, å ligge på skulderen, ta armen bak på ryggen, smerter i utsiden av overarmen, smerter i skulderbue og nakke, klikking, stivhet og verking i skulder eller overarm. 

 

Årsaker

Skuldersmerter kan deles opp i 3 kategorier:

  1. Funksjonell dysfunksjon: En skulder med en funksjonell dysfunksjon har ingen påvisbar skade men kan ha utviklet et ugunstig bevegelsesmønster som igjen fører til smerte ved bruk. Det kan også foreligge en instabilitet som er medfødt som følge av hypermobilitet eller annen bindevevssykdom, men dette er sjelden.
  2. Strukturell skade: strukturelle skader kan komme fra belastningsskader i sener, helt eller delvis avrevne sener, artrose i skulder eller AC-ledd, slimposebetennelse/bursitt, frossen skulder, instabilitet etter skulderluksasjon (ut av ledd) og labrum/leddleppeskade.
  3. Referert smerte: skuldersmerten kommer fra et annet sted, som oftest fra nakken. Dette kan være fra nerve, ledd eller muskulatur.

Vurdering

En skulderundersøkelse omfatter en gjennomgang av sykehistorien og testing av nakke og øvre rygg for å utelukke at smertene kommer fra et annet sted. Deretter gjør vi en grundig klinisk undersøkelse med tester av skulderen og eventuell ultralydundersøkelse for å avdekke om det synlig skade, slitasje eller betennelse i skulderen.

Behandling

For majoriteten av de med skulderplager kan en kombinasjon av veiledet trening og behandling av omkringliggende muskulatur og ledd være nok til å bli smertefri. Det er stadig sjeldnere at pasienter blir henvist til operasjon av skulder, dersom det ikke har vært en akutt skade, og i løpet av 3-6 måneder vil de fleste ha oppnådd tilfredsstillende smertelette og funksjon.

Kalk i en skuldersene kan i en del tilfeller behandles med trykkbølgebehandling.

Kortisoninjeksjon kan vurderes dersom det har oppstått en akutt betennelse, dette kan være kalk i skulderen som har sprukket, slimposebetennelse eller artritt i skulder eller AC-leddet. I tidlig fase av frossen skulder kan kortison føre til betydelig smertelindring