Ultralydundersøkelse

Hos en fysioterapeut undersøkes primært muskler, sener, slimposer og leddbånd med ultralyd.

Hva kan man se på?

De vanligste områdene å undersøke er skulder, albue, håndledd, hofte, kne og ankel. Væskeansamlinger i muskler og ledd, eller vanncyster, er godt synlig. Hode, ryggrad, organer og innsiden av store ledd, som for eksempel kneleddet, er unntak.

Hvilke type skader er vanlig å finne?

Ultralyd har vist seg å være spesielt effektiv for å avdekke skade på sener og er den beste bildeundersøkelsen for seneskader. Dette kan være slitasje på senen – tendinose, også kalt senebetennelse, rifter eller seneskjedebetennelser. Slimposebetennelser, betennelse i ledd (artritt), delvis eller totalt avrevne muskler og leddbånd kan også ses på ultralyd. Ultralyd gir også en god fremstilling av artrose/slitasje i overflatiske ledd, som for eksempel fingre og tær og av tretthetsbrudd.

 

Ultralyd sammenlignet med MR, røntgen og CT

Ultralyd er lett tilgjengelig, dynamisk, har lav kostnad og er uten ubehag for pasienten. Fysiske tester før, eller underveis i undersøkelsen bidrar til samsvar mellom bildeundersøkelsen og pasientens symptomer.
Muskelen eller leddet kan også undersøkes mens det er i bevegelse og på denne måten kan man tydeliggjøre skadebildet på en bedre måte enn en ved en statisk undersøkelse, som for eksempel MR. Det er heller ingen stråling fra ultralyd i motsetning til røntgen og CT.
Ved mistanke om alvorlig sykdom, brudd eller skade inne i et ledd henvises pasienten videre til MR eller annen billeddiagnostikk.

Når er det nødvendig å ta en undersøkelse?

Dersom man har fått en akutt skade bør det undersøkes raskt i tilfelle det er noe som bør behandles raskt eller henvises videre. Ultralyd kan også måle fremgangen av en behandling ved å sammenligne bilder fra oppstarten av behandlingen og lenger ut i forløpet. I tilfeller der man ikke opplever bedring over tid, kan en ultralydundersøkelse være nyttig for å lokalisere skaden eller for å bidra til å stille riktig diagnose.