Nakkesmerter

Smerter i nakken er en vanlig plage og 60-80% vil oppleve dette i perioder i løpet av livet. De aller fleste nakkesmerter er helt ufarlige og kan oppstå som følge av en ubalanse mellom ledd, muskulatur og nervesystemet i nakken. Det kan ha en rekke årsaker, fra uspesifikke smerter som «stressnakke» og muskelspenninger, til mer spesifikke tilstander som skiveprolaps. 

Symptomer

Symptomer inkluderer stivhet i nakken og smerter ved bevegelse av hodet. Mange føler spenninger i skuldrene og mellom skulderbladene som kan forplante seg opp i hodet eller litt ut i overarmene. Det kan oppstå prikking eller nummenhet i arm/fingre, og følelse av kraftsvikt i armen eller hånden.  Noen blir slitne av å holde hodet oppe, spesielt i statiske posisjoner mens andre kan få problemer med søvn på grunn av vanskeligheter med å finne en behagelig liggestilling.

Årsaker

Nakkesmerter kan ha mange forskjellige årsaker og noen av de vanligste inkluderer:

  •  Stress og muskelspenninger: langvarig stress og muskelspenninger kan føre til stivhet og smerter i nakken, dette kalles uspesifikke nakkesmerter.
  • Skader eller overbelastning: en skade eller en plutselig bevegelse kan forårsake smerte i nakken. Statisk arbeid over tid, for eksempel å sitte foran en skjerm i mange timer, kan også føre til smerte og stivhet.
  • For lite søvn over noen dager eller lengre perioder disponerer for nakkespenninger.
  • Artrose og andre leddsykdommer kan påvirke nakken og føre til nedsatt funksjon og smerte.
  • En skiveprolaps kan gi trykk på nerverøttene i nakken, eller føre til betennelse rundt nerveroten, noe som kan gi smerter og/eller nummenhet nedover i armen eller hånden.
  • Skader eller smerter i skulderen kan føre til nakkespenninger.
  • Nevrologiske tilstander: nevrologiske sykdommer, som for eksempel Parkinson eller torticollis.

Vurdering

Det er viktig å forsøke å fastslå  årsaken til nakkesmerten. En fysioterapeut eller manuellterapeut kan hjelpe med å identifisere årsaken til plagene og utarbeide en individuell behandlingsplan.

Diagnosen stilles gjennom en fysisk undersøkelse, der det skilles mellom smerter fra muskler, ledd, nerver og andre strukturer i og rundt nakken. Normalt er en slik undersøkelse tilstrekkelig, men hvis det kreves MR eller røntgen kan dette rekvireres av en manuell terapeut eller lege.

Behandling

Behandling på Vollen Fysikalske tilpasses hver enkelt pasient. Vanlige behandlingsformer inkluderer ulike typer manuell behandling, øvelser og ergonomiske tilpasninger der det er nødvendig.

De forskjellige behandlingsmetodene kan være manipulasjon for å løse opp ledd, triggerpunktbehandling av vond muskulatur, dybdemassasje for å bryte opp spenninger, IMS (intramuskulær stimulering med nåler), traksjonsbehandling, akupunktur og leddmobilisering for å frigjøre muskelhinner og øke bevegeligheten i leddene.