Frossen skulder

Frossen skulder, også kjent som kapsulitt på fagspråket er en smertefull betennelsestilstand i skulderen som utvikler seg gradvis og varer lenge, mellom 1-2 år. Denne betennelsesreaksjonen fører til fortykkelse i skulderens leddkapsel og resulterer i økende stivhet og redusert funksjon. Til tross for dette opplever de fleste tilfredsstillende bedring og kan bruke skulderen som normalt når sykdommen er over.

Symptomer og faser

I begynnelsen av sykdommen er det en gradvis utvikling av smerter i skulderen. Dette går ganske sakte i starten og man forstår ofte ikke hvorfor smertene har oppstått. Dette er fase 1.

I fase 2 er det en tiltagende stivhet i skulderen. Smertene øker, det kan være nattsmerter og huggsmerter ved brå bevegelser av skulderen, og særlig om armen uforutsett slenges ut til siden. For noen kan disse smertene stråle helt ut i fingrene og vare i flere minutter.

I den tredje fasen er skulderen veldig stiv. Det er som regel mindre hvilesmerter, men det gjør vondt å bevege leddet mot ytterstillinger. For noen er det nesten umulig å legge armen bak på ryggen eller løfte den ut fra kroppen.

I den fjerde fasen begynner skulderen å ‘’tine’’. Betennelsen er borte, det er lite smerter og det blir gradvis bedre bevegelighet. Dagligdagse oppgaver som av og påkledning blir enklere å få til.

Årsaker

Skulderkapsulitt kan deles opp i to kategorier; idiopatisk (ukjent årsak) og traumatisk.

  1. Idiopatisk: man vet ikke hvordan eller hvorfor betennelsen oppsto, men det er noen faktorer som øker sjansen for å få kapsulitt og disse er; diabetes, hunnkjønn, alder 40-60 år, stoffskiftesykdom, Bectherew og andre auto-immune sykdommer.  
  2. Traumatisk: betennelsen kan oppstå etter operasjoner i skulderen, brudd i skulder, skade på sener og andre strukturer i skulderleddet.

Vurdering

Sykehistorien og undersøkelser gjort hos fysioterapeuten vil som regel være nok til å stille diagnosen. Tidlig i forløpet vil det allikevel kunne være litt uklare svar på testene fordi det fortsatt er god bevegelighet i skulderen. En ultralydundersøkelse vil da være nyttig for å utelukke andre årsaker til plagene, og spesielt dersom det har vært et traume i forkant. 

Behandling

Den viktigste delen av behandlingen er å stille riktig diagnose slik at man får rett behandling. I fase 1 og 2 av sykdommen, som vanligvis er de 6 første månedene gis det kun enkle øvelser for å forebygge muskelspenninger rundt nakke og skulder. Det skal IKKE tøyes i denne fasen, men det oppfordres til å bruke armen inntil smertegrensen og det er også lov å trene dersom det ikke gjør vondt. Om det er mye smerter i omkringliggende muskulatur, kan noen ha effekt av lindrende behandling som triggerpunktbehandling, massasje, nåler, leddmobilisering og smertestillende. For de som har betydelige natt og/eller hvilesmerter de første 6 månedene kan en kortisoninjeksjon i skulderleddet gi effektiv smertelindring. Vi har samarbeid med lege på huset som kan vurdere deg for dette og sette ultralydveiledet injeksjon.

I fase 3 og 4 kan startes det opp med lette tøyninger og gradvis opptrening av skulderen med veiledning av fysioterapeut.