Hoftesmerter
Hofteleddet er kroppens største ledd og det er utsatt for ulike typer skader som kan betydelig påvirke en persons evne til å bevege seg.
Hofteplager kan skyldes ulike former for lidelser, inkludert muskulære, leddsykdommer, nevrologiske og traumatiske skader.
Symptomer
Symptomer på hoftesmerte kan variere avhengig av årsaken, men generelt sett er dette vanlige tegn:
- Smerte i hofteleddet (lysken og rundt øverste del av låret)
- Smerter i setet
- Halting
- Klikking i hoften
- Nedsatt bevegelighet eller balanse
- Vanskeligheter med å bøye seg fremover
- Smerter ned mot kneet og noen ganger innsiden av leggen
Årsaker
Artrose
En av de vanligste årsakene til kronisk hoftesmerte er artrose, dette kalles også slitasjegikt og er ikke det samme som de andre leddgiktsykdommene. Artrose betyr slitasje på leddet og risikoen for dette øker med alderen. Tilstanden forårsaker en gradvis slitasje på leddet – brusken som demper leddet blir slitt, noe som kan føre til betennelse i perioder, smerte og redusert bevegelighet. Du kan lese mer om artrose her.
Vurdering
Undersøkelsen inkluderer en grundig sykehistorie, kliniske og funksjonelle tester. Smerter og ubalanse i føtter og knær kartlegges for å se mulige årsaks-sammenhenger, og det skal også utelukkes at smertene kommer fra ryggen. Ved mistanke om artrose i hoften kan det henvises til røntgen og ved akutte skader, røntgen eller MR. En ultralydundersøkelse kan avdekke skade og betennelse i sener, muskler og slimposer, eller betennelse i hofteleddet (synovitt).
Behandling
Et viktig skritt i bedringsprosessen er å identifisere hvilke aktiviteter som forårsaker eller forverrer smerten din. Tilpasning av disse aktivitetene kan bidra til å redusere symptomer. Over tid er det viktig å forsøke å gradvis øke belastningen gjennom tilpasset trening for å hjelpe sener og muskler å bli sterkere, mindre smertefulle og mer robuste til å takle dine normale aktiviteter.
Andre måter å forbedre plagene på inkluderer:
- Behandle muskulatur eller sener med nåler, massasje eller trykkbølgebehandling.
- Veiledet og tilpasset styrke og stabilitetstrening.
- Å fordele vekten jevnt på begge føtter og unngå å lene seg på ett ben.
- Unngå å sove med bena krysset.
- Unngå å sove på den smertefulle siden. Prøv å ligge på ryggen med en pute under knærne, eller ligg på den andre siden med en pute mellom bena.
- Prøv å holde deg aktiv og fortsette å jobbe selv om du må tilpasse oppgavene dine.
- Forsøke vektnedgang dersom du sliter med overvekt.
- Tilpasning av såler.
- Kortisoninjeksjon