Lekkasjeplager og bekkenbunnstrening
Svak bekkenbunnsmuskulatur er den største årsaken til lekkasjeplager. Lekkasjeplager oppstår hos mange i forbindelse med hoste, nysing, latter og fysisk aktivitet som jogging og hopping. Svangerskap, fødsler, overgangsalder, kronisk hoste, forstoppelse, nevrologiske sykdommer og flere andre tilstander kan være årsak til at problemene oppstår, og de forekommer hos både menn og kvinner.
Bekkenbunnstrening er effektivt både som behandling, og forebygging av hastverksplager og lekkasjer før, under og etter svangerskap. Erfaringsmessig sier både jordmødre og terapeuter at trening av bekkenbunnen i svangerskapet ser ut til å være en fordel under selve fødselen, og at kvinner som har trent tidligere har lettere for å få kontakt med bekkenbunnsmusklene etter fødselen.
Tegn på svakhet i bekkenbunnen
- Lekkasje ved host/nys eller aktiviteter som hopping og løping
- Tyngdefornemmelse i bekkenbunnen
- Fremfall av livmor, urinblære eller skjedevegger (gir tyngdefornemmelse) og kan noen ganger synes i skjedeåpningen
Mange opplever når de skal starte opp med bekkenbunnstrening at de er usikre på om de gjør det riktig. Dette er lite motiverende når man skal trene, kan gi dårlig effekt og bidrar ikke til mestringsfølelse. Det er derfor viktig med en grundig undersøkelse når man skal starte med denne treningen om man er usikker. Vår fysioterapeut har kompetanse på bekkenbunn og kan undersøke både med vaginal palpasjon (kjenne på muskulaturen når musklene strammes) og ved hjelp av elektromyografi (EMG).
Testing med EMG
EMG er en maskin som måler spenningsnivået i muskulaturen. Dette gjøres ved at man setter inn en probe i skjeden og kobler proben til en liten håndholdt EMG-maskin. Maskinen måler trykket som proben utsettes for når kvinnen kniper og man kan da få en objektiv måling av styrke, utholdenhet, reaksjonsevne og avspenningsevne. Proben måler ikke kvaliteten på sammentrekningen, det er det terapeuten som gjør ved å kjenne, og ved å se om man bruker ytre muskulatur som lår, sete og magemuskulatur.
Trening med eller uten hjelpemidler?
For de fleste vil det være tilstrekkelig å gjøre vanlig bekkenbunnstrening, med andre ord knipeøvelser for å bygge opp muskulaturen igjen. Dersom man har for lite kraft eller kontakt med muskulaturen kan EMG-maskinen også brukes som et hjelpemiddel, såkalt biofeedback når man trener. Kvinnen kan se på displayet når treningen utføres og på denne måten bedre kontakten mellom hode og kropp. Dette kan i noen tilfeller også kombineres med bruk av elektroterapi, det vil si at det gis strøm til nervene for å aktivere muskulaturen.